Through a Keyhole, 25 March 2017

 

Painting by Tim Juffermans, Artis 2117, acrylic and spraypaint on oak wood, 126×90 cm.

Kunstenaar Timit, pseudoniem voor Tim Juffermans, (1982, Voorhout), oprichter van
Ontwerp Bureau Studio 071, benaderde collega-kunstenaars uit Leiden om het mooiste van hun kunnen te creëren om te exposeren in een groepsexpositie.
Tijdens de expositie ‘De Wereld door een Sleutelgat’ tonen kunstenaars met een Leidse connectie (Leiden, ook wel de sleutelstad genoemd) nieuw werk. Verhalende, figuratieve werken waar ambachtelijkheid een belangrijk instrument is. Deze actuele kunstenaars zijn mede geïnspireerd door de hedendaagse werkelijkheid, persoonlijk interpretatie en fantasie spelen een grote rol.

RÉMI de LIGNY                       digital collages
ERIK HUDSON                        abstract painter, sculptor
PETER ZUUR                            print maker, etching
MICHIEL van der BORN      tattoo artist, typographer
REMKO KOOPMAN               painter, muralist
TIM JUFFERMANS                illustrator, painter

In Leiden, van oudsher de Sleutelstad genoemd, zijn veel beroemde kunstenaars geboren en geïnspireerd geraakt door de prachtige stad en haar omgeving.Rembrandt van Rijn, Lucas van Leijden, Jan van Goyen, Jan Steen, Gerrit Dou en Frans van Mieris zijn hiervan enkele voorbeelden. Nog steeds worden kunstenaars geïnspireerd door hun omgeving, de grote meesters en voornamelijk door elkaar.

 

Het werk van Tim Juffermans is een ontdekkingstocht door de wereld over 100 jaar. De mensheid is naar de achtergrond verdwenen maar zijn sporen zijn een integraal onderdeel geworden van het landschap, waardoor er nieuwe surreële levensvormen en biotopen ontstaan.
In Artis 2117 is Nederland veranderd in een poollandschap. Afstammelingen van de Pinguïn, de poolvos en de walrus leven hier hun bestaan. Maar niet overal heeft de kou toegeslagen. Door de deuren van het oude gebouw van Artis zien we weelderige begroeiing van tropische planten. Daarnaast is er op het bordes het nodige exotische leven, geëvalueerd uit Flamingo’s, Gorilla’s, blenders en meer.


Michiel van der Born
(Leiden, 1975) is Cum Laude afgestudeerd aan deKoninklijke Academie voor Beelden Kunsten te Den Haag in de richting Grafische en Typografische vormgeving. Na zijn studie heeft hij zich gefocust op de schilderkunst in combinatie met typografie. Momenteel is hij fulltime werkzaam als tatoeëerder.
“De wereld door een sleutelgat” sprak direct tot zijn verbeelding in letterlijke zin.

Remko Koopmans (Leiden 1974) begon midden jaren ’80 met het schrijven van graffiti onder het pseudoniem SCAGE, hij behoorde tot de groep graffitikunstenaars die nationaal en internationaal bekendheid kreeg. In 1998 studeerde ook Remko Koopman af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, grafische vormgeving. In opdracht van gemeenten en bedrijven heeft de kunstenaar veel kunstwerken gemaakt in de openbare ruimte.
Technische en inhoudelijke verbreding volgt en zijn werkterrein verschuift naar de autonome beeldende kunst. In 2013 en 2015 hangen zijn werken in het Gemeentemuseum Den Haag tijdens de zomerexposities ‚Aarde’ en ‚Woest’.

De overige kunstenaars, RÉMI de LIGNY, ERIK HUDSON en PETER ZUUR zijn momenteel hard aan het werk om hun collectie voor de expositie af te maken.