Mijsbergh, Michan

De figuratieve Urban art van Michan kenmerkt zich door sterk grafische elementen, harde lijnen en confronterende directheid. De kijker kan niet wegkijken en wordt medeplichtig gemaakt. De werken dwingen tot reactie.
Met stiften zijn de afbeelding keihard en onuitwisbaar op doek gezet. Strak en rafelig tegelijk. Elk lijntje is ongemakkelijk en tegendraads. Diepte en perspectief ontbreken bijna geheel. Details als de zwarte kruisen bevestigen deze ‘platheid’ in het werk. De tekening moet een zekere ‘foutheid’ hebben, concludeert Michan.

 Dreigend zwart
Michan heeft afgelopen jaar de opleiding aan het Media College Amsterdam succesvol afgerond en studeert nu aan de Gerrit Rietveld Academie.
De werken op linnen en papier zijn confronterend. Schreeuwende militairen, buitenaardse astronauten en dieren bevolken zijn tekeningen en schilderijen. Zwarte lijnen en donkere vlakken contrasteren scherp met de lichte ondergrond. Het kleurgebruik is sober met rood-roze lippen van de afgebeelde personen en geelbruine tinten als achtergrond. Figuren met ritsen medailles, oversizede kleppetten en holle ogen staren de kijker dwingend en agressief aan. De kunstwerken hebben daardoor een dreigende zwartheid met bijna carnavaleske overdaad.

Michan - eat your heart out - GO Gallery

Achter de façade
Tekenen is voor Michan een zoektocht naar een persoonlijke werkelijkheid die verborgen ligt achter de façade van het platte dagelijks leven. Juist de negatieve vaak demonische krachten worden uitvergroot omdat ze reëler zijn voor de kunstenaar. Gekantelde kruisbeelden refereren daar aan. De werken ontstaan in een soort trance. ‘Nutteloos’ strepen zetten noemt hij die fase. Het resulteert uiteindelijk in gedetailleerde tekeningen en schilderijen op ruw papier en gehavend linnen.

4 hearts on paper A4-600px - GO Gallery
4 hearts on paper A4-600px

Hart
Opmerkelijk is een serie van zeven harten. De ruige, geaderde spierklompen lijken uit een anatomisch kabinet te komen. Het symboliseert het hart van zijn geliefde. ‘Het is imperfect’, zegt hij ‘en dat beangstigt me’. Door te tekenen en schilderen wordt het hart zichtbaar. Zijn angst voor het verlies krijgt een vorm. ‘De imperfectie kan ik in mijn tekening verhelpen met simpele kruisjes en zo mijn angst een plek geven en sterker worden. Eat your heart out!

Michan Mijsbergh Eat your heart out!
Opening: zaterdag 10 maart, van 17.00 – 20.00 uur.
De expositie duurt t/m zondag 29 april.
[nggallery id=33]

Michan begon met tekenen toen hij 15 maanden oud was. Zijn moeder schoof hem toen al diverse blaadjes onder zijn neus die hij met plezier tekende. De liefde voor tekenen zat er bij Michan dus al vroeg in. Eigenlijk draait zijn leven vanaf toen alleen om tekenen, het werd zijn grote passie, de droom van hem was dan ook om kunstenaar te worden, die hij met veel overgave wilde door zetten.
Michan was 15 jaar oud toen hij voor het eerst in aanraking kwam met street art. Hij zag toen de schilderijen van graffitikunstenaar Cosh. Dit werk inspireerde hem zo dat hij het zelf ook probeerde te maken. Op zijn 17 ging hij studeren aan het Media College Amsterdam als grafisch vormgever. In die tijd perfectioneerde hij dan ook zijn hedendaagse stijl van tekenen die hij nu heeft.
Michan maakte zijn eerste schilderijen voor een grote streetart expositie in de zomer van 2008 in de GO gallery. Sinds die tijd hangt zijn werk er in de permanente collectie. Zijn schilderijen zijn gebaseerd op diverse dingen. Je weet eigenlijk nooit wat Michan nu weer gaat maken. Hij haalt zijn inspiratie uit de meest saaie en gewone dingen. Michan vind dat er vanuit saaiheid de meest prachtige dingen kunnen ontstaan, zo zie je bijvoorbeeld dat er geen pupillen in de ogen van de karakters zitten van de tekeningen van Michan. Het geeft dan ook een aparte sfeer zegt hij, “de ogen van de mens zijn de weerspiegeling van de ziel en de ogen van mijn tekeningen zijn leeg omdat je ze zelf moet in vullen, en dat geeft het schilderij een eigenwaarde en kan je je zelf er in herkennen”.
Michan ontwikkelt zijn schilderijen doormiddel van concepten, maar hij vindt dat de mensen zelf hun verhaal er aan moeten geven en zo kan het schilderij voor iedere toeschouwer een hele nieuwe betekenis krijgen, en dat is de manier waarop Michan zijn schilderijen bedoeld heeft.
Michan exposeert zijn schilderijen in GO Gallery. In 2011 heeft hij zijn studie aan het Media College amsterdam met succes afgesloten. In 2011 begint Michan zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie. In het voorjaar van 2012 zal Michan zijn eerste solo expositie hebben in de GO Gallery.